Milieu

Hout

“Hout is de enige ruim voorradige hernieuwbare grondstof. Een doeltreffend bosbeheer garandeert een constante nieuwe aangroei van bomen en een continue houtvoorraad.”
(Koen De Mesel (secretaris-generaal van het Belgian Woodforum) over de toekomst van en de keuze voor hout)

DOWOOD streeft ernaar om producten te ontwikkelen van hout van dicht bij ons. 95 % van onze houtgrondstoffen komt uit Europa. Een milieuvriendelijke keuze, daar het transport hierdoor beperkt wordt. Europese bossen worden daarenboven bijzonder goed beheerd.

België beschikt over ruim 670.000 ha bos, in de hele Europese Unie is dat zo’n 113 miljoen ha. Mede dankzij een verantwoord én duurzaam beheer groeit de bosoppervlakte in de EU jaarlijks met 510.000 ha. De houtoogst bedraagt ongeveer 64 % van de jaarlijkse aangroei in volume.

Wanneer de principes van duurzaam bosbeheer gehanteerd worden, is het oogsten van hout ecologisch verantwoord. Méér nog: de houtoogst vormt een essentieel onderdeel van de levenscyclus van het bos. Door deskundig en met de nodige zorg te oogsten en wel uitgekozen bomen uit het bos te halen, krijgen andere de kans om uit te groeien. Via natuurlijke uitzaaiing na het oogsten of via aanplanting vernieuwt het bos zich op een ecologisch verantwoorde manier.

Hout als grondstof is bovendien een zeer milieuvriendelijke keuze. Het is hernieuwbaar, milieuvriendelijk en vrijwel CO2-neutraal. Waar andere grondstoffen als aardolie en erts eeuwen nodig hebben, kunnen bomen binnen 20 tot 120 jaar een prachtige grondstof leveren. Er is geen ander algemeen bouwmateriaal dat met zo weinig energie wordt geproduceerd als hout. Hout groeit altijd weer aan en laat geen vervuilende reststoffen in het milieu achter. Als de bossen waaruit het hout wordt geoogst op een duurzame manier worden beheerd, kunnen deze bossen voorzien in een onuitputtelijke grondstofbron. Daarnaast kan hout nadat het in langdurige constructies is toegepast, nog worden hergebruikt in andere producten en tot slot als grondstof voor groene energie worden ingezet.

Hout is dus een duurzame en quasi volledig recycleerbare grondstof. Als we wereldwijd zorgzaam omspringen met deze grondstof is het mogelijk een evenwicht te vinden tussen verbruik en groei.


Hout is dus een bijzonder milieuvriendelijke grondstof:

– hernieuwbare grondstof

– geschikt voor hergebruik

– kost relatief weinig energie

– volledig biologisch afbreekbaar

– duurzaam beheerde bossen dragen bij aan de vermindering van de klimaatverandering, omdat ze broeikasgassen vastleggen

 

DOWOOD koopt zo veel mogelijk hout met keurmerken die de consument garanderen dat het hout uit duurzaam beheerde bossen komt. De twee belangrijkste certificeringen zijn PEFC en FSC.

PEFC:

‘Programme for the endorsement of Forest Certification Schemes’

Deze niet-gouvernementele milieuorganisatie promoot een bosbeheer dat tegelijkertijd milieuvriendelijk, sociaal gunstig en economisch leefbaar is.

www.pefcbelgium.be

FSC:

‘Forest Stewardship Council’

Het FSC label garandeert de verantwoorde oorsprong omdat niet enkel het bos van oorsprong wordt gecontroleerd, maar ook de hele handelsketen tot bij de eindconsument.
www.fsc.be

Natuurlijk is een goede productontwikkeling even belangrijk voor onze bijdrage aan het milieu. Ook hier besteedt DOWOOD veel aandacht aan. Wij zijn pionier in de ontwikkeling van nieuwe houtproducten met een maximaal grondstofrendement.

 

Afwerking

Niet alleen op het vlak van de basisgrondstoffen, maar ook bij de afwerking gaan we erg milieubewust te werk.

DOWOOD producten worden hoofdzakelijk afgewerkt met vernissen en lakken op basis van water. Deze rationele, milieu- en energiebewuste afwerkingtechniek is de minst belastende afwerking voor mens en natuur.

Door veel research & development en grote investeringen hoort DOWOOD bij de pioniers in milieuvriendelijke afwerking (via hydro UV-systemen) en gelden we nu als één van de grote voorbeelden in de markt.

Een bijkomend voordeel is dat door de bestraling met het kortgolvig UV licht extreem bestendige oppervlakken worden bereikt. Bovendien zijn de verkleuringen van de afwerking door blootstelling aan natuurlijk UV-licht bijna nihil.

 

Toepassingen

Onze 3-lagen parket met Europese eik is waarschijnlijk het allerbeste parket voor vloerverwarming. Door middel van een zeer compacte opbouw straalt deze parket minstens 15% meer warmte door. Een energiebewuste keuze die zich laat voelen in de portemonnee!